Zemljani / Earthlings

Upozorenje! Istina nije prijatna.

Ovo je jedan od onih dokumentaraca koji može da vam promeni život nakon samo jednog gledanja. Koristeći skrivene kamere i nikada pre viđene snimke, Zemljani dokumentuju svakodnevnu praksu kojom velike industrije širom sveta iskorištavaju životinje radi profita. Da se ne lažemo, snimci koji su ovde prikazani su brutalni i definitivno nisu nešto što bilo ko normalan hoće da vidi. Ali to ne menja činjenicu da se ove stvari dešavaju svakog dana i da smo mi potrošači ti koji su odgovorni za ove stvari i mi smo ti koji imaju moć da to promene.

Čitav život nas lažu o tome šta se stvarno dešava i šalju nam iskrivljene slike onoga što rade iza zatvorenih zidova tih klaonica i farmi. Mislim, svi znamo da se tamo ubijaju životinje ali smo emocionalno odstranjeni od toga jer nam nije pred očima svakog dana. Ono što nama serviraju su nacrtane srećne krave, nasmejane svinje i zeleni pašnjaci, a realnost je skroz suprotna.

Kad bi klaonice imale staklene zidove – svi bi bili vegani.
– Pol Makartni

 Ovaj film ima za cilj upravo to, da vam skine povez sa očiju i da vam pokaže realnu sliku onoga što rade u vaše ime. Zato smatram je da bitno da svako ko konzumira bilo koji životinjski proizvod pogleda koje to posledice ima i neka sam odluči da li je to nešto što mu je sasvim okej.

Na koji način ja mogu da promenim čitav svet?

Za početak pogledati realno stanje situacije u kojoj se nalazimo i odlučiti da li je ovo nešto u čemu želimo da učestvujemo. Bojkot je prvi korak ka rešavanju tog problema. Učestvujemo tako što svojevoljno biramo kojim kompanijama želimo da damo svoj novac. Moramo da shvatimo da živimo u svetu gde je profit bitniji od bilo čijeg života i da je tim kompanijama jedino bitno da zarade pare. Ako im pokažemo da postoji velika zainteresovanost za proizvode koji su veganski i da odbijamo da kupujemo njihove proizvode koji muče životnije na bilo koji način, oni će se munjevitom brzinom fokusirati da nam plasiraju proizvode koje mi želimo da kupimo jer njima je novac jedini motiv.

Šta ako ne želim da gledam ovaj film?

Nema potrebe da gledaš ovaj film ako smatraš da je ovo užasno i da nijedna životinja ne zaslužuje ovakav život. Cilj i jeste da se zauvek prestane sa ovakvim slikama i da što pre postanu samo bledo sećanje. Čestitam ti, ovo znači da si normalno ljudsko biće i da ti je jasno da ovakvo ponašanje nije nešto u čemu se može uživati na bilo koji način i da ne postoji nikakvo opravdanje za takve postupke.

Verujem ti i da nisi licemerna osoba i da se nećeš pretvarati da se ovako nešto ne dešava sledeći put kad sedneš za sto da jedeš ili uđeš u prodavnicu da kupiš nove cipele. Znam da ćeš doneti pravu odluku!

Ko bi trebao da pogleda ovaj film?

Svi koji smatraju da ubijanje životinja nije problem i da nema ništa loše u tome bi trebali da pogledaju ovaj film. Nisu dužni da promene mišljenje ako posle ovoga i dalje smatraju da je to što su videli prirodno i normalno i ako ne osećaju sram ili ih ne grize savest zbog scena koje su videli. Verujem da će većina ovakvih ljudi se makar duboko zamisliti o svojim postupcima nakon gledanja što i jeste cilj ovog filma.

Unapred hvala svima koji su dovoljno otvoreni da poslušaju drugu stranu argumenta i ako imate dodatnih pitanja nemojte oklevati da ih postavite.

 

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Share This